Open dag 2019

Op zaterdag 21 september organiseren Manege Vreehorst en Ruitervereniging Manege Vreehorst weer samen de jaarlijkse open dag! Zoals altijd zorgen we voor een afwisselend programma, waarmee iedereen kan kennismaken met de verschillende disciplines die de paardensport te bieden heeft. Heb je vragen over de lessen op de manege of de activiteiten van de ruitervereniging? Onze vrijwilligers kunnen ze voor je beantwoorden, en uit eigen ervaring vertellen over de manege en alle paarden en pony’s. Daarnaast zijn er diverse kraampjes met heel veel ruiterspullen, maar ook voor niet-ruiters is er genoeg te doen.

We zien je graag op 21 september!

Navigatie:

Met dank aan onze sponsoren:

Programma van 12:30 – 17:00 uur.

(Onder voorbehoud)

Welkom

Onze vaste speaker Paul Rijns heet iedereen welkom en zal het programma verder toelichten.

13:00 uur Demonstratie verkleed dressuur

Een gewone dressuurproef, dat kennen de meeste ruiters wel. Daarom is het leuk om hier wat variatie in aan te brengen. Jaarlijks organiseert de ruitervereniging in december de populaire verkleed dressuur. Iedereen komt in de gekste outfits, zowel voor zichzelf als hun paarden en pony’s, en rijdt zo een proef. Dit is altijd een fantastisch feest waar iedereen al maanden van te voren mee bezig is. Daarom dit jaar alvast een voorproefje. Welke act zal er worden neergezet?!

13:15 Demo paardencoaching

Tanja van der Hoek is al enkele jaren werkzaam als paardencoach. Zij traint groepen en individuen met als doel het verder ontwikkelen en ontplooien van sociale vaardigheden. Paarden helpen hierbij omdat ze reageren op de houding en de gedragingen van de deelnemer. Het is de uitdaging om contact te maken én te houden met het paard. Tanja doet deze trainingen met haar eigen paard, maar ook met de pony’s van Manege Vreehorst! Tijdens deze demo legt ze uit hoe paardencoaching werkt, misschien zelfs met een vrijwilliger uit het publiek?!

Zie ook: http://hulpvanpaarden.nl/

13:45 Springparcours

Iedere maand zijn er springlessen op de manege, en twee keer per jaar organiseert de vereniging de vaardigheid, caprilli en een springwedstrijd. Tijdens deze demo rijden ruiters van verschillende niveau’s mee, en kan je zien hoe het er tijdens een les en misschien ook wel hoe het er tijdens een wedstrijd aan toe gaat.

Pauze

14:45 Clinic ponycarrousel

Sinds september 2018 heeft Manege Vreehorst ook een ponycarrouselgroep, en wat een flitsende start hebben ze gemaakt: tijdens hun allereerste wedstrijd ooit, na slechts negen maanden training veroverden ze meteen de eerste plaats! Het is dus de hoogste tijd om ze zich hier voor het thuispubliek komen presenteren, met natuurlijk hun winnende manoeuvre. Tijdens dit onderdeel krijgt de voltallige groep meteen een demo van Blijft gericht: Dammers en de Jong Carrouselcoaching. Zo hebben ze de perfecte start voor het nieuwe carrouselseizoen!

15:45 Manoeuvre ponycarrousel

16:15 Jeroen Hamelink

Dressuurruiter Jeroen Hamelink verzorgt tijdens de open dag een demo! Jeroen rijdt zelf op Grand Prix-niveau en gaat uitleggen hoe hij zijn paarden traint en wat er bij dressuur op zo’n hoog niveau allemaal komt kijken. Jeroen heeft meerdere toppaarden die hij traint, maar welke hij meeneemt naar Vreehorst is nog even een verrassing!

17:00 Afsluiting

Ook maken we de winnaar van de jaarlijkse Vreehorst-quiz bekend!


Vrijwilligers & partytenten gezocht

Ben je ouder dan 13 jaar en bekend met Manege Vreehorst? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Vul het formulier in de kantine in of mail naar opendag.vreehorst@gmail.com. Geef op het formulier aan welke ta(a)k(en) je wilt uitvoeren en op welke tijden je beschikbaar bent. We kunnen ook hulp gebruiken bij de opbouw en afbouw!

Heb je een partytent te leen? Ook dit kan je aangeven op het formulier.


Doorlopend programma

 • Informatiestand
  Hier kan je terecht met vragen over de lessen op Manege Vreehorst, de activiteiten van de ruitervereniging en nog veel meer. Dit is ook het startpunt van de rondleidingen over de manege.
 • Mini-kinderboerderij 
  In samenwerking met Stadstuin Rusthout in Leidschendam hebben we een knuffelhoek tijdens de open dag. Hier kan je de hele dag cavia’s en konijnen vertroetelen!
 • Ponyrijden
 • Glittertattoos
 • Stro-glijbaan
 • Lisa’s Ruitershop

Uit Noordwijk komt Lisa’s Ruitershop, en dit jaar hebben ze een stand op onze open dag. Lekker rondneuzen of er voor jou, je paard of je lievelingspony nog iets leuks te vinden is. Zie ook haar website.

 • Leerzame clinic

  Kennismaken met de flexchair tijdens de open dag! Ontdek hoe je met behulp van oefeningen en training een betere houding op je paard kunt krijgen. Door te ‘zien’ en te leren ‘voelen’ op de flexchair krijg je meer inzicht in de inwerking van je zit en andere hulpen op het paard. De sessie wordt verzorgd door Ida Hoving, een bekend gezicht op Manege Vreehorst, maar in het dagelijks leven werkzaam als fysiotherapeute bij Fysiotherapie Starrenburglaan Wassenaar.

  Hoe werkt het? 
  Je krijgt een individuele sessie die je houding, balans, zit en inwerking op je paard onderzoekt en verbetert. De training duurt 15 minuten en is zonder paard. Je krijgt tips mee om het geleerde zelf verder te trainen. Kostprijs €12,50. Inschrijven kan door te mailen.via info@manegevreehorst.com.

 • Handgemaakte naambordjes

Hoe leuk is dat?! Jordy Piket staat deze dag met een kraampje op het terrein. Hij maakt houten bordjes waar hij met de hand teksten op brandt. Leuk om cadeau te geven, voor op de schoorsteenmantel of bijvoorbeeld als naambordje boven de stal van je eigen paard. Kom vooral even langs en bespreek je wensen!

 • Paardencoaching

Tanja van der Hoek is al enkele jaren werkzaam als paardencoach. Zij traint groepen en individuen met als doel het verder ontwikkelen en ontplooien van sociale vaardigheden. Paarden helpen hierbij omdat ze reageren op de houding en de gedragingen van de deelnemer. Het is de uitdaging om contact te maken én te houden met het paard. Tanja doet deze trainingen ook met de paarden van Manege Vreehorst.


Praktische informatie

Manege Vreehorst bevindt zich op Veurseweg 238, 2252 AH Voorschoten.

 • Kom je met de auto? Dan kunt u parkeren op het terrein.
 • Fietsers kunnen hun fiets neerzetten in de voorwei, direct rechts na het inrijden van de oprit van de Manege.

Uiteraard is er ook horeca aanwezig. Voor hapjes en drankjes kunt u munten kopen.