Open dag 2018

Op zaterdag 8 september organiseren Manege Vreehorst en Ruitervereniging Manege Vreehorst weer samen de jaarlijkse open dag! Zoals altijd zorgen we voor een afwisselend programma, waarmee iedereen kan kennismaken met de verschillende discipline’s die de paardensport te bieden heeft. Heb je vragen over de lessen op de manege of de activiteiten van de ruitervereniging? Onze vrijwilligers kunnen ze voor je beantwoorden, en uit eigen ervaring vertellen over de manege en alle paarden en pony’s. Daarnaast zijn er diverse kraampjes met heel veel ruiterspullen, maar ook voor niet-ruiters is er genoeg te doen.

We zien je graag op 8 september!

Navigatie:

Mede mogelijk gemaakt door:

In samenwerking met Het Weekend van Voorschoten 

Programma van 13:00 – 17:00 uur.

(Onder voorbehoud en tijden volgen z.s.m.)

13:10 – 13:25 Activiteiten van de ruitervereniging

Naast ponykamp, de wedstrijden en de buitenritten heeft Ruitervereniging Manege Vreehorst heeft een hele drukke activiteitencommissie. Ben je nou benieuwd naar wat er allemaal wordt georganiseerd gedurende een jaar? Kom dan vooral even kijken.

13:30 – 14:00 Dressuur aan de lange lijnen

Laura Heinsman is sinds 2017 instructeur paard en gedrag. Ze geeft gedragstraining, lessen en is als hoofdtrainer verbonden aan e-quine.com, van Annemarie van der Toorn. Tijdens de demo laat ze zien hoe het trainen van een paard aan de lange dubbele lijnen in zijn werk gaat. Eén van onze eigen manegepaarden is haar assistent. 

14:00 – 14:30 Verrassing

Tijd voor een speciaal moment! Tijdens de open dag doen we een onthulling en is er een verrassing.. Dit wil je ECHT niet missen! 

14:30 – 15:00 Demo boogschieten te paard

Zoals de Indianen, Merida uit de film Brave, Legolas uit Lord of the Rings, Robin Hood, hoe de Mongolen de halve wereld veroverden, wie wil dat nou niet ervaren?In volle galop de teugels loslaten, een pijl razendsnel op de boog laden, richten en lossen…! Wanneer je het doel treft, volgt een euforisch gevoel van het één zijn met je paard, de boog en de pijl.

De Horsebackarchers of Holland neemt het publiek mee in dit gevoel met een zinderende demonstratie. Deze zomer werden ze nog achtste op het Wereldkampioenschap Boogschieten te paard; nu komen ze naar Voorschoten.

Krijg je er geen genoeg van en wil je zelf ook een poging wagen? Dat kan in de voorweide, waar je te voet kan proberen het doel te raken.

15:10 – 15:20 Demonstratie verkleed dressuur

Een gewone dressuurproef, dat kennen de meeste ruiters wel. Daarom is het leuk om hier wat variatie in aan te brengen. Jaarlijks organiseert de ruitervereniging in december de populaire verkleed dressuur. Iedereen komt in de gekste outfits, zowel voor zichzelf als hun paarden en pony’s, en rijdt zo een proef. Dit is altijd een fantastisch feest waar iedereen al maanden van te voren mee bezig is. Daarom dit jaar alvast een voorproefje. Welke act zal er worden neergezet?!

15:30 – 15:45 Stokpaardjesrace

Stokpaardrijden: een relatief nieuwe tak van sport binnen de paardenwereld.. en dan zonder paard?! Overgewaaid uit Noord-Europa krijgt ‘hobbyhorsing’, zoals het ook wel wordt genoemd, steeds meer voet aan de grond in Nederland. Zo is er al een heus Nederlands Kampioenschap georganiseerd en was het onderdeel te zien op Horse Event. De hoogste tijd dus om dit op Manege Vreehorst uit te proberen! Het wordt een bloedstollende race tegen de klok, met hindernissen in een parcours om het extra spannend te maken. De winnaar mag zich de Stokpaardkoning of -koningin van Vreehorst noemen!

15:45 – 16:00 Balkendans

Tijdens de lessen op Manege Vreehorst wordt er op veel verschillende manieren gewerkt aan de rijvaardigheid. Dit kan bijvoorbeeld door verschillende figuren te oefenen, maar ook op een hele andere manier. In de lessen is er ook ruimte om in spelvorm nog vertrouwder te raken met je paard of pony. En het is natuurlijk hartstikke leuk, ook voor de paarden! Tijdens deze demonstratie doen we de balkendans, en de deelnemers kunnen best wat aanmoediging gebruiken!

16:00 – 16:30 Verrassingsact

Nog niet alle onderdelen kunnen we onthullen, we houden het spannend!

16:30 – 17:00 Trickriding door Talitha Metselaar

Houd je van stunts, en houd je van paarden? En zie je die twee het liefst gecombineerd? Houd dan je hart vast, want Talitha gaat het ons laten zien!

Foto: Justin Wiedemann

17:00 Afsluiting

Ook maken we de winnaar van de jaarlijkse Vreehorst-quiz bekend!


Vrijwilligers & partytenten gezocht

Ben je ouder dan 13 jaar en bekend met Manege Vreehorst? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Vul het formulier in en mail het naar opendag.vreehorst@gmail.com of gooi het in de brievenbus in de kantine. Geef op het formulier aan welke ta(a)k(en) je wilt uitvoeren en op welke tijden je beschikbaar bent. We kunnen ook hulp gebruiken bij de opbouw en afbouw!

Heb je een partytent te leen? Ook dit kan je aangeven op het formulier


Doorlopend programma

 • Informatiestand
  Hier kan je terecht met vragen over de lessen op Manege Vreehorst, de activiteiten van de ruitervereniging en nog veel meer.
 • Mini-kinderboerderij 
  In samenwerking met Stadstuin Rusthout in Leidschendam hebben we een knuffelhoek tijdens de open dag. Hier kan je de hele dag cavia’s en konijnen vertroetelen!
 • Ponyritjes
 • Boogschietbaan
 • Knutselen en schminken met de activiteitencommissie
 • Stro-glijbaan
 • Springkussen, met dank aan Autocentrum van Egmond!
 • Leerzame clinic

  Kennismaken met de flexchair tijdens de open dag! Ontdek hoe je met behulp van oefeningen en training een betere houding op je paard kunt krijgen. Door te ‘zien’ en te leren ‘voelen’ op de flexchair krijg je meer inzicht in de inwerking van je zit en andere hulpen op het paard. De sessie wordt verzorgd door Ida Hoving, een bekend gezicht op Manege Vreehorst, maar in het dagelijks leven werkzaam als fysiotherapeute bij Fysiotherapie Starrenburglaan Wassenaar.

  Hoe werkt het? 
  Je krijgt een individuele sessie die je houding, balans, zit en inwerking op je paard onderzoekt en verbetert. De training duurt 15 minuten en is zonder paard. Je krijgt tips mee om het geleerde zelf verder te trainen. Kostprijs €12,50 inschrijven via info@manegevreehorst.com.

 • Paardencoaching

Tanja van der Hoek is al enkele jaren werkzaam als paardencoach. Zij traint groepen en individuen met als doel het verder ontwikkelen en ontplooien van sociale vaardigheden. Paarden helpen hierbij omdat ze reageren op de houding en de gedragingen van de deelnemer. Het is de uitdaging om contact te maken én te houden met het paard. Tanja doet deze trainingen ook met de paarden van Manege Vreehorst. Tijdens de open dag kan je dit ook proberen!
De trainingen duren een half uur, groepen mogen uit max. 5 personen bestaan. Interesse? Mail dan naar opendag.vreehorst@gmail.com.


Praktische informatie

Manege Vreehorst bevindt zich op Veurseweg 238, 2252 AH Voorschoten.

 • Kom je met de auto? Dan kunt u parkeren op het terrein.
 • Fietsers kunnen hun fiets neerzetten in de voorwei, direct rechts na het inrijden van de oprit van de Manege.

Uiteraard is er ook horeca aanwezig. Voor hapjes en drankjes kunt u munten kopen.