Open dag Manege Vreehorst 2016

Zaterdag 3 september organiseren Manege Vreehorst en Ruitervereniging Manege Vreehorst de jaarlijkse open dag! De dag geeft een kijkje achter de schermen van de manege, er worden verschillende clinics en demo’s gegeven. Bij de diverse stands kun je shoppen en informatie krijgen over de lessen en de activiteiten die we organiseren bij Manege Vreehorst. Ook als je zelf (nog) niet paardrijdt is het zeker de moeite waard om te komen. Iedereen is welkom!

Poster Open Dag 2016. Klik voor grotere versie

Programma Open dag 3 september 2016

13.00 uur ~ Welkom door Paul Rijns

13.10 uur ~ Voltige door Voltigevereniging Wassenaarse Manege

We beginnen het programma meteen spetterend! We starten de dag met een demonstratie voltige.

Voltige houdt in dat er gymnastische oefeningen op het paard worden uitgevoerd. Het paard loopt op een grote volte aan een longe, en heeft een voltigeersingel om zodat de voltigeurs houvast hebben. De meeste oefeningen worden uitgevoerd terwijl het paard een rustige galop aanhoudt. Voltige kan worden uitgevoerd door een persoon of in een team. Tijdens de open dag zal het voltigeteam van Voltigevereniging Wassenaarse Manege een demo geven om zo iedereen te laten kennismaken met deze bijzondere tak van de paardensport.

13.35 & 14.10 uur ~ Paardenvoetbal

Bij ruitersport denk je natuurlijk niet meteen aan voetbal. Toch is paardenvoetbal een leuke activiteit die met enige regelmatig plaatsvindt op manege Vreehorst. Wat heb je er voor nodig? Twee teams van 4 paarden/pony’s inclusief enthousiaste fanatieke ruiters en 1 grote voetbal. En daarna is het de bedoeling om zo snel en zo vaak mogelijk te scoren! Tijdens de open dag zijn er maar liefst twee spannende matches te volgen. Wie kom jij aanmoedigen?

13.55 uur ~ Ponykamp promotie

Elk jaar organiseert Ruitervereniging Manege Vreehorst in samenwerking met Manege Vreehorst ponykamp. Tijdens de open dag een kan het publiek in vogelvlucht mee op Ponykamp. En misschien zetten we ook nog wel wat liedjes in! Van het publiek wordt natuurlijk verwacht dat zij allemaal hard meezingen!

14.40 uur ~ Knock-out springen / 15.55 uur ~ Finale Knock out springen

2 ruiters en een springparcours. Wanneer het startsignaal klinkt starten beide ruiters aan een het springparcours. In spiegelbeeld springen zij het parcours. Een race tegen de klok! Welke ruiter komt als eerste over de finishlijn met zo min mogelijk strafpunten? Aan het eind van de dag volgt er een finale, wie blijft staande?

15.30 uur ~ Rassendefilé

Een parade van diverse paardenrassen! Welke rassen houden we nog even stil, maar we kunnen je verzekeren dat er zeker wat bijzonders wordt geshowd! Tip! Let goed op tijdens het rassendefilé, misschien komt de informatie nog van pas?

15.05 uur ~ Clinic gegeven door Dexter Biersteker

16.15 uur ~ Demonstratie Dexter Biersteker met Chai-Valley’s Chase

Dexter Biersteker (21 jaar), is geboren en getogen in Wassenaar. Vanaf zijn 6e rijdt Dexter al paard, begonnen met dressuur en later kwam daar het springen bij. Na enige tijd ontdekte hij de cross en eventing, wat ook wel SGW wordt genoemd. Dexter wordt momenteel gezien als een van de meest veelbelovende jong talenten in Nederland.

Tijdens de open dag geeft Dexter een clinic aan drie ruiters, en geeft hen tips en tricks die ze verder kunnen helpen in de eventing. Ze springen dan niet alleen over normale hindernissen, maar we maken ze het nog iets moeilijker. Misschien moeten ze wel gewoon over een kliko springen?

Na de zinderende finale van het knock-out springen komt Dexter nog een keer de bak in. Deze keer niet alleen, maar samen met zijn Chai-Valley’s Chase (v. Uphill). Chase is 9 jaar en loopt op dit moment 1* Internationaal. Samen geven zij een demonstratie eventspringen. Het belooft zeker een spectaculair geheel te worden.

13.00 – 17.00 uur ~ Doorlopend

Op het erf van Manege Vreehorst zijn diverse stands te vinden. Zo vind je daar de stands van onze sponsors ‘de Hofstede’, ‘Horse store’ en ‘paardenhaarsieraden’ waar je terecht kunt voor dier en paardenbenodigdheden. Er is een tweedehands-ruiterspullenbeurs. Er is een quiz én een loterij waar mooie prijzen bij te verdienen zijn. En natuurlijk zijn de manege en ruitervereniging én de carrousel ook vertegenwoordigd met een stand.

Daarnaast zijn er genoeg activiteiten voor de kinderen, er is een heuse knutselhoek aanwezig met o.a. een stro-dorp en stro-glijbaan. En natuurlijk ontbreken de ponyritjes niet!

Aan het einde van de middag heb je natuurlijk behoorlijke trek gekregen. Geen probleem, blijf nog even hangen voor de barbecue (kosten volgen later).

Dagvoorzitter

Paul Rijns is geen onbekende voor Manege Vreehorst. Ben je al eerder geweest naar een Open dag van de manege dan heb je hem waarschijnlijk al gehoord. Paul is dagvoorzitter en praat verschillende programma-onderdelen aan elkaar!

Wijzigingen voorbehouden

Vragen

Heb je een vraag met betrekking tot de Open dag? Mail dan naar opendag.vreehorst@gmail.com.

Vrijwilligers gezocht!!

Wij zijn nog steeds heel hard op zoek naar vrijwilligers voor de open dag! Ben je ouder dan 14 jaar en bekend met Manege Vreehorst dan kunnen we jouw hulp hard gebruiken. Vul het formulier in en mail het naar opendag.vreehorst@gmail.com of gooi het in de brievenbus in de kantine. Geef op het formulier aan welke ta(a)k(en) je wilt uitvoeren en op welke tijden je beschikbaar bent. We kunnen ook hulp gebruiken bij de opbouw!


Dexter Biersteker

Dexter Biersteker (21 jaar), is geboren en getogen in Wassenaar. Vanaf zijn 6e rijdt Dexter al paard, begonnen met dressuur en later kwam daar het springen bij. Na enige tijd ontdekte hij de cross en eventing, wat ook wel SGW wordt genoemd. Dit ging hem zo goed af dat hij wedstrijden ging rijden en niet zonder succes. Dexter wordt momenteel gezien als een van de meest veelbelovende jong talenten in Nederland.

Dexter heeft drie paarden. Met zijn eerste paard heeft Dexter 2* Internationaal gereden, helaas kampt dat paard met een blessure waardoor hij op het moment niet kan uitkomen in deze klasse. Met zijn 2e paard Chai-Valley’s Chase (v. Uphill) rijdt hij momenteel 1* Internationaal. Zijn 3e paard is nu 6 jaar oud en loopt in de M eventing.

Tijdens de Open dag op 3 september komt Dexter met Chai-Valley’s Chase (v. Uphill). Chase is 9 jaar en loopt op dit moment 1* Internationaal.

Wat is SGW precies? SGW bestaat uit drie onderdelen. Als eerste rij je een dressuurproef, deze moet je met zo min mogelijk strafpunten van de jury zien te doorkomen. Na het dressuur volgt in de meeste gevallen de cross. Een cross is een springparcours over natuurlijke hindernissen, zoals bomen, heggen, een waterbak, noem het maar op. Dat ziet er altijd superspannend uit, maar de ruiters en paarden trainen hier heel hard voor. Voor de cross bestaat een ideale tijd. Hoe dichter je bij deze ideale tijd komt en geen fouten hebt gereden, hoe minder strafpunten je krijgt. Als laatste volgt er nog een springparcours met hindernissen bestaande uit balken. Tijdsoverschrijding en afgeworpen balken leveren ook weer strafpunten op. Degene met de minste strafpunten wint en kan promoveren naar een volgende klasse.

 

Zit- en houdingclinic door Carmen Schalk

Het maximum aantal deelnemers voor de clinic is bereikt. Het is niet meer mogelijk om je hiervoor in te schrijven! Maar kom zeker kijken, er valt altijd iets te leren!

Iedereen zit wel eens gespannen op het paard; flapperende benen, opgetrokken knieën, een kromme rug of met verkrampte handen. Dan merk je waarschijnlijk ook welke inwerking dat heeft op het paard. Je stoort in de gang en bewegingen van het paard, die kunnen leiden tot gezondheidsklachten of narrig gedrag.

Het toverwoord is lichaamscontrole. Door in balans op je paard te zitten kan je soepel en ongedwongen meeveren op de bewegingen die het paard maakt zonder jezelf vast te klemmen of te verkrampen. Carmen Schalk begeleidt ruiters in het bewust worden van zijn of haar lichaamshouding. Zij doet dit met behulp van een simulator en spiegels. Ze laat voelen wat die balans op het paard betekent en hoe je je lichaamscontrole kan beheersen. Na 30 minuten op de simulator merk je direct het verschil.

Meer informatie over Carmen Schalk: website


Tweedehands-ruiterspullenbeurs

Hij is er weer! De tweedehands-ruiterspullen beurs tijdens de Open dag. De voorgaande edities waren behoorlijk succesvol dus we gaan het gewoon nog een keer doen! Het idee is simpel: ruiter- en paardenspullen van kwaliteit die je zelf niet meer draagt of gebruikt verkopen en zelf shoppen in de collecties van anderen!

Je kunt je (schone!) spullen brengen in de kantine van Manege Vreehorst op:

 • Vrijdag 2 september van 19.00 – 21.00 uur
 • Zaterdag 3 september van 9.00 – 11.00 uur

Wij controleren alle spullen en wij bepalen wat er uiteindelijk wordt verkocht. Let er dus op dat de spullen van degelijke kwaliteit zijn! Lees hieronder alle voorwaarden! Heb je na het lezen van de voorwaarden nog vragen, mail dan naar opendag.vreehorst@gmail.com.

Voorwaarden:

 • We richten ons alleen op ruiter- en paardenspullen (wedstrijd)kleding, zweepjes, bandages, zadeldekjes, etc.)
 • Je levert op 2 of 3 september de spullen in die je niet meer draagt of gebruikt en graag zou willen verkopen. De spullen moeten in goede staat zijn. Geen vlekken, beschadigingen etc. De spullen moeten nog wel van goede degelijke kwaliteit zijn
 • Je bepaalt zelf hoeveel je vraagt voor de artikelen. Van de artikelen die worden verkocht krijgt de oorspronkelijke eigenaar 90%, en wij 10% (voor onkosten en organiseren). Wij zorgen voor de administratieve afhandeling rondom het inzamelen van de artikelen, het afrekenen en betalen. En we zorgen dat alle spullen netjes worden uitgestald zodat het gehele aanbod zichtbaar is
 • Inleveren van de artikelen kan alleen op vrijdag 2 september (19.00 – 21.00 uur) en zaterdag 3 september (9.00 – 11.00 uur)
 • Kleding kopen kan alleen met contant geld
 • Labelen van de spullen kan op 2 manieren:
  1. Wij labelen de spullen wanneer je ze komt brengen
  2. Stuur een e-mail naar merel.vertegaal@gmail.com dat je spullen wilt verkopen. Je ontvangt dan uitleg, een uniek nummer, labels en een overzichtslijst. De overzichtslijst dien je voor het inleveren van de spullen retour te sturen. Lees de instructies zorgvuldig door
 • De spullen die niet worden verkocht en het geld van de verkochte spullen kunnen in de week van 12 september worden opgehaald (deze tijd is nodig voor de financiële administratie). Je ontvangt per e-mail meer informatie over de precieze datum/tijd