Open dag 2017

Zaterdag 2 september is het weer zo ver: Manege Vreehorst en Ruitervereniging Manege Vreehorst organiseren samen de traditionele open dag. Ook dit jaar staat er voor iedereen een gevarieerd en spannend programma klaar, kan je komen kijken bij alle paarden en pony’s van de manege, of je slag slaan bij een van de vele kraampjes. Heb je interesse in het rijden op de Manege of op zoek naar andere info? Onze vrijwilligers in de stands staan voor je klaar en kunnen je uit eigen ervaring vertellen over de manege en de lessen. Ook voor niet-ruiters is er genoeg te zien en te doen, dus kom vooral even langs!

Zie hieronder voor meer info over:

Het programma

13:00 uur – Welkom door Paul Rijns

Demo Certificaat Buitenrijden (CBR)

De afgelopen jaren hebben al vele ruiters van de manege hun Certificaat buitenrijden behaald. Dit is een opleiding waarbij de deelnemer alles leert om veilig en plezierig te kunnen rijden buiten het terrein van de manege: door de bossen, langs de weg of op het strand. Tijdens deze demo zie je voorbeelden van onderdelen van een training, waarbij het belangrijk is om te oefenen op situaties die je onderweg kan tegenkomen. Denk hierbij aan het stappen over een zeil, onder een boog met wapperende slierten rijden, paardrijden met één hand en het springen van een hindernis.

Demo Paardencoaching

Tanja van der Hoek is al enkele jaren werkzaam als paardencoach. Zij traint groepen en individuen met als doel het verder ontwikkelen en ontplooien van sociale vaardigheden. Paarden helpen hierbij omdat ze reageren op de houding en de gedragingen van de deelnemer. Het is de uitdaging om contact te maken én te houden met het paard. Tanja doet deze trainingen met haar eigen paard, maar ook met de pony’s van Manege Vreehorst! Tijdens deze demo legt ze uit hoe paardencoaching werkt, misschien zelfs met een vrijwilliger uit het publiek?!

Zie ook: http://hulpvanpaarden.nl/

Pas de Deux-kür

Ruitervereniging organiseert ieder jaar veel diverse activiteiten op de manege, voor jong en oud. Twee ruiters laten zien hoe een proef van de jaarlijkse Pas de Deux-wedstrijd eruit kan zien. Samen rijden ze een dressuurproef, waarbij ze gedeeltelijk naast elkaar zullen rijden, maar ook apart en misschien wel in tegengestelde richting. De proef wordt uitgevoerd op door de ruiters zelfgekozen muziek, net als tijdens een wedstrijd.

Kwartfinales Knock-out barrelracen

Als echte cowboys en cowgirls uit het wilde westen zullen de ruiters van Manege Vreehorst tegen elkaar strijden om een mooie prijs en eeuwige roem. Zo snel mogelijk zullen ze met hun pony’s het parcours moeten afleggen, waarbij het houden van de balans heel belangrijk is. Om het extra spannend te maken zullen twee ruiters tegelijk starten, daarbij natuurlijk aangemoedigd door het publiek. De ruiters die deze eerste ronde doorkomen komen later in het programma nog terug voor de halve- en kwartfinales.

Voltige door Voltigevereniging Hippisch Centrum Nootdorp

Voltige houdt in dat er gymnastische oefeningen op het paard worden uitgevoerd. Het paard loopt op een grote volte aan een longe, en heeft een voltigeersingel om zodat de voltigeurs houvast hebben. De meeste oefeningen worden uitgevoerd terwijl het paard een rustige galop aanhoudt. Voltige kan worden uitgevoerd door een persoon of in een team. Tijdens de open dag zal het voltigeteam van Voltigevereniging Hippisch Centrum Nootdorp een demo geven om zo iedereen te laten kennismaken met deze bijzondere tak van de paardensport.

Halve finale en finale Knock-out barrelracen

De winnaars van de kwartfinales nemen het tegen elkaar op in de beslissende rondes. Wie wordt de ultieme winnaar van de dag? Aansluitend volgt de prijsuitreiking.

Demo Dexter Biersteker

Dexter Biersteker (22 jaar), geboren en getogen in Wassenaar, rijdt al paard sinds zijn zesde en wordt momenteel gezien als een van de meest veelbelovende eventing-talenten van Nederland. Eventing, ook wel samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, is een tak van sport die bestaat uit drie onderdelen. Eerst rijdt de ruiter een dressuurproef, gevolgd door een springparcours en ten slotte de cross. Dat Dexter van alle markten thuis is liet hij zien tijdens SGW Vlietland, afgelopen juni: hij werd daar Nederlands kampioen in de klasse zwaar! Op de open dag geeft Dexter een spectaculaire show weg waarbij hij laat zien wat er allemaal bij het eventingrijden komt kijken, en wat de mogelijkheden zijn.

Demo Carrouselteam Manege Vreehorst

Carrouselrijden is een van de weinig disciplines in de paardensport die in teamverband wordt uitgevoerd. Met een zestiental of twaalftal wordt er een dressuurproef gereden, waarbij de originaliteit van de figuren, de gerichtheid van de ruiters en natuurlijk de uitvoering doorslaggevend zijn. Het eigen team van Manege Vreehorst heeft een prachtig seizoen achter de rug: tijdens de oefenwedstrijd werden ze vijfde, maar op de divisiewedstrijd knokten ze zich een weg naar de tweede plaats, met als extra beloning een kwalificatie voor het Nationaal Kampioenschap in Haarlem! Hier gingen natuurlijk vele trainingsuren aan vooraf, en tijdens deze demo zal het team laten zien hoe zij tijdens de lessen de fijne kneepjes van het carrouselrijden onder de knie kregen. Als kers op de taart laten zij de proef zien waarmee zij hun NK-kwalificatie in de wacht sleepten! 

Zie ook hun Facebookpagina.

17:00 uur – Afsluiting

(Tijden volgen z.s.m., wijzigingen voorbehouden)

Vragen

Heb je een vraag over de open dag? Mail dan naar opendag.vreehorst@gmail.com

Vrijwilligers gezocht!

Wij zijn nog steeds hard op zoek naar vrijwilligers voor de open dag! Ben je ouder dan 13 jaar en bekend met Manege Vreehorst dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Vul het formulier in en mail het naar opendag.vreehorst@gmail.com of gooi het in de brievenbus in de kantine. Geef op het formulier aan welke ta(a)k(en) je wilt uitvoeren en op welke tijden je beschikbaar bent. We kunnen ook hulp gebruiken bij de opbouw en afbouw!

Met dank aan onze sponsoren:

Doorlopend programma

 • Informatiestand over de manege en de ruitervereniging
 • Knutsel- en schminkhoek voor de kinderen
 • Ponyritjes in de voorwei (afrekenen bij de infostand)
 • Cavia-knuffelhoek
 • Springkussen
 • Zit- en houdingclinic door Carmen Schalk

Iedereen zit weleens gespannen op het paard: flapperende benen, opgetrokken knieën, een kromme rug of met verkrampte handen. Dan merk je waarschijnlijk ook welke inwerking dat heeft op het paard. Je stoort in de gang en bewegingen van het paard, die kunnen leiden tot gezondheidsklachten of narrig gedrag.

Het toverwoord is lichaamscontrole. Door in balans op je paard te zitten kan je soepel en ongedwongen meeveren op de bewegingen die het paard maakt zonder jezelf vast te klemmen of te verkrampen. Carmen Schalk begeleidt ruiters in het bewust worden van zijn of haar lichaamshouding. Zij doet dit met behulp van een simulator en spiegels. Ze laat voelen wat die balans op het paard betekent en hoe je je lichaamscontrole kan beheersen. Na 30 minuten op de simulator merk je direct het verschilKlik hier voor meer info over Carmen Schalk.

Opgeven voor de clinic kan via zitclinicvreehorst@gmail.com of bij Mandy Versteeg. Kosten: € 30, -.

 

 

 • Paardencoach in de longeercirkel

Ben je tijdens de demo in het hoofdprogramma nieuwsgierig geworden naar de trainingen van Tanja? Ga dan gerust even bij haar langs in de longeercirkel. Zij kan je daar verdere uitleg geven en misschien zelfs een korte oefening met een paard of pony aanbieden.

 • Tweedehands-ruiterspullenbeurs

Hij is er weer! De tweedehands-ruiterspullen beurs tijdens de open dag. De voorgaande edities waren zo succesvol dat er weer een nieuwe editie kom! Het idee is simpel: ruiter- en paardenspullen van kwaliteit die je zelf niet meer draagt of gebruikt verkopen en zelf shoppen in de collecties van anderen!

Je kunt je (schone!) spullen brengen in de kantine van Manege Vreehorst op:

 • Vrijdag 1 september van 19.00 – 21.00 uur 
 • Zaterdag 2 september van 9.00 – 11.00 uur

 

 

Wij controleren alle spullen en wij bepalen wat er uiteindelijk wordt verkocht. Let er dus op dat de spullen van degelijke kwaliteit zijn! Lees hieronder alle voorwaarden! Heb je na het lezen van de voorwaarden nog vragen, mail dan naar secretariaat.vreehorst@gmail.com.

Voorwaarden:

 •  We richten ons alleen op ruiter- en paardenspullen (wedstrijd)kleding, zweepjes, bandages, zadeldekjes, etc.)
 • Je levert op 1 of 2 september de spullen in die je niet meer draagt of gebruikt en graag zou willen verkopen. De spullen moeten in goede staat zijn. Geen vlekken, beschadigingen etc. De spullen moeten nog wel van goede, degelijke kwaliteit zijn.
 • Je bepaalt zelf hoeveel je vraagt voor de artikelen. Van de artikelen die worden verkocht krijgt de oorspronkelijke eigenaar 90%, en wij 10% (voor onkosten en organiseren). Wij zorgen voor de administratieve afhandeling rondom het inzamelen van de artikelen, het afrekenen en betalen. En we zorgen dat alle spullen netjes worden uitgestald zodat het gehele aanbod zichtbaar is.
 • Inleveren van de artikelen kan alleen op vrijdag 1 september (19.00 – 21.00 uur) en zaterdag 2 september (9.00 – 11.00 uur). Kleine spulletjes kun je op afspraak ook in Leidschendam inleveren. Mail hiervoor naar het secretariaat.
 • Wij labelen de spullen wanneer je ze komt brengen.
 • Kleding kopen kan alleen met contant geld.
 • De spullen die niet worden verkocht en het geld van de verkochte spullen kunnen in de week van 11 september worden opgehaald (deze tijd is nodig voor de financiële administratie). Je ontvangt per e-mail meer informatie over de precieze datum/tijd. 

Praktische informatie

Manege Vreehorst bevindt zich op Veurseweg 238, 2252 AH Voorschoten.

 • Kom je met de auto? Dan kunt u parkeren op het terrein.
 • Fietsers kunnen hun fiets neerzetten in de voorwei, direct rechts na het inrijden van de oprit van de Manege.

Uiteraard is er ook horeca aanwezig. Voor hapjes en drankjes kunt u munten kopen bij een van de vrijwilligers. Er is ene pinautomaat aanwezig.